Better Magazine
Image default
Eat Better

7 cocktailuri cu șampanie care te binedispun instant

Pentru unii puriști, amestecarea șampaniei cu alte băuturi reprezintă un adevărat sacrilegiu. Pentru iubitorii de cocktailuri, însă, șampania sau vinul spumant se pot transforma într-un ingredient minunat atunci când vine vorba de conceperea unui cocktail delicios. De aceea, am selectat 7 cocktailuri cu șampanie, pe care să le comanzi sau să le prepari tu însuți, în momente festive sau pur și simplu atunci când vrei să te binedispui.


French 75

French 75 cocktail
French 75 cocktail / Foto: bhofack2

French 75 e unul dintre cele mai sofisticate și mai revigorante cocktailuri. Are un nume misterios, dar se face doar cu câteva ingrediente simple. E înțepător, acidulat și cu iz herbal. Perfect pentru petreceri, se servește la brunch-uri sau la cinele cu prietenii. Practic, în orice ocazie poți lua un French 75 ca să te binedispui. Componentele lui sunt simple și clasice: gin, suc de lămâie, sirop simplu și șampanie.

De ce se numește French 75? Se spune că French 75 a fost inventat în anul 1915, în localul  New York Bar din Paris și a primit acest nume deoarece era la fel de puternic precum tunul French cu obuze de 75 mm.

Ingrediente:

 • 45 ml gin (3 linguri)
 • 20 ml suc de lămâie (1 ½ linguri)
 • 15 ml sirop simplu sau sirop de arțar (1 lingură)
 • 90 ml șampanie (circa jumătate de pahar)
 • O coajă de lămâie, ca garnitură (opțional)

Pune ginul, sucul de lămâie și siropul într-un shaker, împreună cu gheață. Scutură timp de 15 secunde, până se răcesc. Toarnă conținutul într-un pahar flută, de șampanie.

Umple paharul cu șampanie, ornează cu coaja de lămâie și servește.


Negroni Sbagliato

Negroni Sbagliato
Negroni Sbagliato / Foto: Joakim Carlstrom

Negroni Sbagliato e o versiune a clasicului cocktail Negroni, în care se folosește vin spumant sau șampanie, în loc de gin. Șampania dulceagă, alături de amarul Campari și dulcele vermut creează o băutură mai echilibrată decât în cazul în care se folosește gin. Versiunea sbagliato (în italiană – incorect sau din greșeală) a fost inventată în anii 80, în Milano.

Ingrediente:

 • 30 ml vermut roșu, dulce sau semi-dulce
 • 30 ml Campari
 • 30 ml Prosecco, șampanie sau vin spumant
 • Gheață
 • Coajă de portocală, pentru ornare

Amestecă vermutul și Campari-ul într-un pahar lowball. Adaugă gheața. Umple paharul cu șampania, ornează cu coaja de portocală și servește.


St Germain Champagne Cocktail

St Germain Champagne Cocktail
St Germain Champagne Cocktail / Foto: Rimma_Bondarenko

Cocktailul St Germain e o băutură pentru sărbători. E sofisticată și revigorantă: florală, botanică și acidulată. Dacă nu ai cumpărat niciodată o sticlă de St Germain, acum e momentul: e un lichior de soc care nu ar trebui să lipsească din arsenalul propriului tău bar, fiindcă poate fi înglobat cu ușurință în multe cocktailuri. Cel cu șampanie e favoritul nostru.

Ingrediente:

 • 30 ml lichior St Germain
 • 30 ml gin
 • 15 ml suc de lămâie
 • 15 ml sirop simplu sau sirop de arțar
 • 90 ml șampanie

Pune liciorul St Germain, ginul, sucul de lămâie și siropul într-un shaker cu gheață și scutură timp de 15 secunde, până se răcesc. Toarnă amestecul într-un pahar flută, de șampanie. Umple paharul cu șampanie, ornează cu coajă de lămâie și servește.


Bellini

Bellini
Bellini / Foto: Teodor Costachioiu

Un cocktail cu șampanie, cu aromă de fructe: Bellini cu piersici. Bellini e un cocktail clasic, originar din Italia, care se face în mod normal cu Prosecco, dar acest ingredient se poate înlocui foarte bine cu șampanie. E ideal de băut vara, în sezonul piersicilor, fiind pretabil și pentru un brunch. Din fericire, poți folosi atât piersici proaspete cât și congelate, deci Bellini se poate face oricând.

Bellini a fost inventat în Veneția, în anii ’40, de către patronul barului Harry’s. Acesta a denumit băutura după culoarea care-i amintea de o pictură realizată de marele artist Giovanni Bellini. Într-un Bellini tradițional italian se folosesc piersici albe, dar dacă nu ai, poți utiliza orice soi de piersici.

Ingrediente:

Pentru piureul de piersici:

 • 3 piersici mari și coapte sau 500 grame piersici congelate (suficient pentru 6 băuturi).

Pentru fiecare Bellini:

 • 60 ml piure de piersici
 • 120 ml Prosecco sau șampanie
 • O felie de piersică pentru ornat (opțional)

Mai întâi, fă piureul de piersici. Dacă folosești piersici proaspete, cojește-le, taie-le în jumătăți și scoate-le sâmburele. Pasează apoi piersicile cu un blender sau, dacă sunt suficient de coapte, cu o furculiță. Gustă și, dacă piersicile nu sunt coapte și dulci, adaugă un pic de zahăr, miere sau sirop de arțar, și amestecă. Pune piureul la frigider și lasă-l acolo o săptămână. Dacă vrei să-l păstrezi mai mult, îl poți și congela.

Pentru băutură, pune piureul într-un pahar sau într-o flută de șampanie. Adaugă un strop de Prosseco sau de șampanie și amestecă ușor, pentru a se combina. Adaugă apoi restul de șampanie și ornează cu o felie de piersică.


Kir Royale

Kir Royale
Kir Royale / Foto: bhofack2

Dacă există un cocktail cu șampanie care să-ți vină în minte, atunci Kir Royale este acela. Un cocktail cu Creme de Cassis – un lichior de coacăze negre, care se „asortează” perfect cu șampania. Pur și simplu trebuie să amesteci lichiorul cu bulele și vei avea parte de un cocktail elegant, excelent pentru ocazii de tot felul și surprinzător de versatil pentru doar cele două ingrediente folosite.

Kir Royale și-a luat numele după cel al lui Félix Kir, un erou al rezistenței franceze din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, primar al orașului Dijon, între 1945 și 1968. Sunt povești care spun că numitul Kir a inventat acest cocktail după ce naziștii au confiscat podgoriile din regiunea Burgundia.

Ingrediente:

 • 30 ml Creme de Cassis, Chambor sau Creme de Mure
 • 120 ml vin spumant sau șampanie
 • Zmeură, pentru ornat (opțional)

Toarnă Creme de Cassis-ul într-un pahar de șampanie, apoi umple-l cu șampanie. Ornează cu zmeură și servește pe loc.


Old Cuban

Old Cuban
Old Cuban / Foto: bhofack2

Vrei un mojito cu… șampanie? Atunci fă-ți un cocktail Old Cuban: o parte Mojito, o parte French 75. Un clasic modern, creat de un barman celebru, la începutul anilor 2000. E mentolat, vine cu complexitatea bitterului, cu note de vanilie și cocos aduse de romul maturat. Combină-l cu un strop de „bule” și ai o adevărată operă de artă.

Ingrediente:

 • 6 frunze de mentă (mai multe pentru ornat)
 • 20 ml suc proaspăt de lămâie
 • 20 ml sirop simplu
 • 45 ml rom maturat
 • 2 stropi de bitter Angostura
 • 60 ml șampanie, Prosecco sau vin spumant

Zdrobește frunzele de mentă într-un shaker, pune sucul de lămâie și siropul. Adaugă romul și bitterul și umple shakerul cu gheață. Amestecă până se răcește și toarnă conținutul într-un pahar de cocktail. Umple cu șampanie și ornează cu mentă.


Poinsettia (Cranberry Champagne)

Poinsettia
Poinsettia / Foto: oleksandranaumenko

Un cocktail cu o culoare aparte, dar și cu un vibe special. Ca să nu mai vorbim de gustul acrișor și revigorant. Deși e potrivit mai degrabă pentru a fi băut toamna și iarna (în special de Crăciun și Anul Nou), la fel de bine poate fi savurat în orice perioadă a anului. Și e ușor de făcut, pentru că include doar câteva ingrediente simple.

Ingrediente:

 • 2 linguri de Cointreau sau alt lichior de portocale
 • 4 linguri de suc de merișoare fără zahăr
 • ½ pahar de șampanie
 • O rămurică de rozmarin, merișoare – pentru ornat

Pune lichiorul și sucul de merișoare într-un shaker și adaugă gheață. Amestecă timp de 15 secunde, până se răcește. Toarnă amestecul într-un pahar de șampanie. Umple apoi paharul cu șampanie, ornează și servește.

Citește și: Povestea unei băuturi cu spirit de portocală: Cointreau

Citește și despre

Povestea unei băuturi cu spirit de portocală: Cointreau

Better Man

Rom de rom: Extreme No.3 HJC

Better Man

Care este diferența dintre whiskey-ul irlandez și scotch-ul scoțian

Better Man

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Please enter an Access Token