Better Magazine
cum să porți o pălărie
Foto via portrel.com
Better Style

Cum să alegi și să porți o pălărie

Pe vremuri, pălăria era obligatorie pentru orice bărbat respectabil care apărea în public. Odată cu ultimele decenii ale secolului 20, pălăria a devenit treptat opțională, apoi chiar un obiect de nișă. Și totuși, ea nu a dispărut din garderobele unor bărbați, fiind abordată în diverse situații. Întrebarea care se pune este cum să alegi și să porți o pălărie cu stil?

De ce a dispărut tradiția purtării pălăriei

În America, mulți experți în fashion atribuie declinul pălăriei președintelui John F. Kennedy, care acorda o mare atenție imaginii sale și în special podoabei capilare. Povestea spune că după ce s-a auzit că JFK ar fi apărut fără pălărie la ceremonia de învestire în funcție, din anul 1961, vânzările de pălării din întreaga țară au scăzut brusc.

oameni cu palarii
Foto via kepler-lake-constance.com

Acest fapt a fost menționat de nenumărate ori în tot felul de publicații, dar, în ciuda acestui lucru… el nu e adevărat. JFK a continuat, de fapt, tradiția purtării pălăriei pentru această importantă ocazie. Doar că, în momentul discursului inaugural, el și-a scos-o pentru ca reporterii și fotografii să-i vadă mai bine figura.

Când a început regresul cultural al purtării de pălării? Probabil la finele celui de-al Doilea Război Mondial, când cei care au slujit pe front s-au întors acasă și n-au mai avut niciun chef să poarte ceva pe cap, după lunile și anii de purtat caschete, încercând astfel să simtă mai mult apartenența la viața civilă.

Oricare ar fi motivul acestui declin al purtării pălăriei, un lucru e cert: ultimii 10-15 ani au consemnat un oarecare reviriment al pălăriilor. Probabil că asta se datorează și unor seriale în care personajele sunt extrem de stilate, precum Mad Men și Boardwalk Empire, unde pălăriile sunt prezente cu regularitate. Din ce în ce mai mulți bărbați redescoperă plăcerea purtării unei pălării.

Dacă-ți dorești o pălărie, dar nu ai avut ocazia să porți una până acum, s-ar putea să te întrebi cum se poartă o pălărie în așa fel încât să nu arăți penibil sau să te simți inconfortabil. Nu așa trebuie privită situația, dar hai să vedem câteva ponturi despre cum să porți cu stil o pălărie în zilele noastre:

Identifică un tip de pălărie care se potrivește cu forma feței

palarie forma fetei
Foto: manofmany.com

Nu toate pălăriile sunt la fel, evident. Ba dimpotrivă, există multe și diverse stiluri, așa că va trebui să le încerci, pe rând, pentru a vedea ce tip de pălărie se potrivește și se armonizează cel mai bine cu forma feței tale. În momentul în care o pălărie se „asortează” în mod natural cu figura ta, va atrage deîndată atenția și aprecierile celor din jur.

De aceea, acest prim pont este foarte important. De asemenea, trebuie să iei aminte la mărimea pălăriei. Un alt aspect important, în special dacă ai de gând să abordezi o pălărie mai rigidă, precum una de tip homburg, bowler sau o pălărie boater, de paie. Aceste pălării nu se îndoaie și se „conformează” formei capului, la fel cum se va întâmpla cu unele șepci plate sau cu pălăriile de tip fedora.

Asigură-te că pălăria aleasă complementează nuanța tenului

Deîndată ce ți-ai găsit un stil de pălărie, următorul pas va fi să te decizi la culoarea acesteia. Iar unul dintre aspectele importante în acest sens este să alegi o nuanță care se armonizează cu culoarea tenului.

palarii
Foto: manofmany.com

Bărbații cu tenul deschis sau ceva mai palid găsesc cele mai bune soluții la pălăriile în culori mai închise, precum cărbune sau gri mediu, marouri semi-închise sau închise și bleumarinuri. Cu alte cuvinte, culoarea pălăriei trebuie să contrasteze cu cea a tenului, pentru un plus de căldură și culoare. Pentru o imagine mai îndrăzneață și mai fashion, poți încerca nuanțe precum burgundy sau verde închis.

Dacă ai un ten mai arămiu, vei beneficia mai degrabă de culorile mai deschise. De exemplu, un muștar-maroniu. Griurile deschise funcționează și ele foarte bine, iar cei îndrăzneți pot experimenta cu culori mai vii.

Dacă ai tenul foarte închis, vestea bună este că poți purta orice culoare. Cu toate astea, încearcă să păstrezi un contrast, varianta ideală fiind abordarea nuanțelor deschise.

Culoarea pe care experții recomandă a fi purtată cu cumpătare este negru. Negrul va elimina aproape complet discuția despre nuanțele tenului și nu se va armoniza cu multe ținute. Pălăriile negre sunt purtate doar la ținutele foarte formale – de pildă, cele homburg la ținutele black tie și pălăriile de mătase neagră la ținutele white tie.

Culoarea pălăriei trebuie să se asorteze cu restul ținutei

După ce te-ai lămurit în legătură cu nuanța propriului ten, ia în calcul că în momentul în care alegi să porți o pălărie de o anumită culoare, ea trebuie să se asorteze și să se armonizeze cu restul ținutei. De exemplu, dacă porți o ținută în tonuri de albastru și maro, o pălărie maro e un pariu sigur. Una albastră s-ar putea să meargă, dar va fi ceva mai îndrăzneață. Dacă ai o ținută cu griuri, o pălărie gri se va potrivi foarte bine.

palarie fetru
Foto: manofmany.com

Ținutele cu albastru preponderent funcționează cu o pălărie maro sau gri, eventual în funcție de culorile accesoriilor și a obiectelor de piele (pantofii, de pildă). Cu alte cuvinte, dacă ai pantofi maro, alege o pălărie maro, iar dacă porți pantofi negri, alege o pălărie gri.

Pe timp de iarnă, nu uita să iei în calcul cum se armonizează pălăria cu haina pe care o porți. Și nu doar cu ea, ci și cu mânușile și eșarfa/fularul.

Pălăriile purtate vara, cu excepția parțială a celor de paie, sunt de regulă considerate mai puțin formale și pot avea un impact mai lejer asupra ținutei, fiind mai degrabă un accesoriu practic. Prin urmare, nu trebuie să te îngrijorezi dacă pălăria ta de vară nu e asortată 100% cu restul ținutei, cu excepția celei boater de paie, care e mai formală ca alte pălării de vară. În concluzie, vara te poți distra experimentând.

Atenție la condițiile meteo

Tranziția dintre anotimpuri este un alt aspect important, de care trebuie să ții cont, și are în vedere, desigur, condițiile meteorologice. La urma-urmei, o pălărie nu e doar un accesoriu stilistic, ci are și un aspect practic.

palarie vara
Foto: manofmany.com

Vara, sau în zilele însorite, o pălărie tradițională, cu boruri, îți va face umbră, împiedicând soarele să-ți intre în ochi. Pălăria te poate proteja de ploaie, atunci când ți-ai uitat umbrela, deși nu e chiar recomandabil să o uzi. De asemenea, iarna te poate proteja de fulgii de zăpadă.

Indiferent că e vorba de o pălărie de paie vara sau de una de fetru iarna, aceasta va avea un rol în reglarea temperaturii corpului, fiindcă îți ține capul cald sau, dimpotrivă, ți-l apără de căldură, după caz. În acest sens, trebuie să ții cont de faptul că unele materiale arată mai bine și se comportă mai bine, în diverse anotimpuri.

Fetrul și alte pălării de lână reprezintă cea mai sigură alegere pentru toamnă și iarnă, ele putând fi suplimentate cu încălzitoare de urechi. De asemenea, ele pot fi purtate și în zilele mai reci, de primăvară.

Pe de altă parte, pălăriile de paie se poartă exclusiv vara sau în zilele calde de primăvară.

Analizează cât de formală e ținuta pe care o abordezi

joben
Foto: Andrew Poplavsky

Unele tipuri de pălării sunt mai formale ca altele, iar acest lucru poate influența ținute generală. În general vorbind, cu cât o pălărie e mai rigidă, cu atât e mai formală. Primul exemplu în acest sens ar fi jobenul, care e o pălărie rigidă și din cauza formei sale înalte și care, de regulă, se poartă la ținute gen white tie.

Un pas mai jos în formalism se situează pălăria homburg, care se poartă la ținutele black tie și la costumele de scenă. Pălăria bowler sau derby se poartă la costume iar pălăria de paie boater se poartă la ținutele black tie de vară și la cele formale din anotimpul călduros.

Următoarele sunt pălăriile fedora, trilby și pork pie (un tip de fedora), care merg la ținutele business și la unele ținute smart casual. Pe ultimul loc se situează șepcile plate (îți amintești de Peaky Blinders?), bune pentru ținutele smart casual și casual, în special toamna.

Desigur, există mai multe tipuri de pălării pe lângă cele menționate mai sus, dar, în general, reține că rigiditatea pălăriei e un indicator asupra formalismului ținutei abordate.

Există o etichetă a pălăriei, iar aceasta trebuie respectată

palarie alba
Foto: manofmany.com

Dacă ești conștient de faptul că o pălărie trebuie purtată cu o anumită atitudine și făcând uz de o etichetă aparte, te vei simți extrem de confortabil și plin de încredere în timp ce o ai pe cap.

Ca regulă generală, pălăria trebuie să stea pe cap în spații publice și nu trebuie să stea pe cap în spații private.

Un lucru important este, desigur, podoaba capilară, care poate fi lungă sau scurtă și care poate fi afectată într-o oarecare măsură de purtarea unei pălării. Ideea e că atâta vreme cât îți pui și-ți scoți pălăria cu ambele mâini, nu vei avea nevoie decât de o aranjare rapidă a părului.

Ponturi generale de purtare a pălăriei

Dacă încă ești circumspect în legătură cu purtarea pălăriei, reține toate sugestiile de mai sus și ia în considerare ca, mai întâi, să abordezi un look ceva mai minimalist. Prin urmare, păstrează restul accesoriilor la un nivel de bază. În special pentru un purtător de pălărie „începător”, aceasta poate veni la pachet cu un soi de „greutate”, ce atrage după sine complimente dar și comentarii, ce pot fi de tot felul.

Abordarea unui stil mai simplu, în culori de bază, neutre, poate chiar monocrom, îți va elibera energiile mentale, dându-ți siguranța că pălăria arată bine și că ești privit cu simpatie. Și, la urma-urmei, amintește-ți zicala conform căreia „ar trebui să porți o pălărie, nu pălăria să te poarte pe tine”.

Iar ca încurajare finală, deși nu e un fapt relevat din punct de vedere științific, estetica ne spune că purtarea unei pălării îți va da mai multă încredere prin simplul fapt că te face să pari mai înalt.

Citește și: Cum să te îmbraci când lucrezi de acasă

Citește și despre

Nike Air Max 1 Powerwall „Limeade”

Better Man

Cum să te îmbraci bine. 7 ponturi pentru bărbații care vor să fie stilați

Better Man

Cum să porți un tricou polo

Better Man

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Please enter an Access Token