Better Magazine
cum te imbraci cand lucrezi de acasa
Foto: Comstock
Better Style

Cum să te îmbraci când lucrezi de acasă

Din cauza pandemiei de Covid 19, tot mai multe companii și-au trimis angajații să lucreze de acasă. Această schimbare de scenariu are un impact major asupra multora. Există avantajul de a nu mai pierde zilnic timp bun pe drum pentru a ajunge la birou (și de la birou acasă), dar există și reversul medaliei, transpus mai degrabă în mental, și care are ca rezultat lipsa socializării cotidiene de la birou. În aceste condiții apare, printre multe altele, o întrebare importantă: cum să te îmbraci când lucrezi de-acasă? Rămâi în pijama? Arunci un hanorac ponosit pe tine? Te îmbraci ca și cum te-ai duce la birou?

Ținuta lejeră

work from home
Foto: markos86

Odată cu începerea lucrului de-acasă, mulți dintre noi au trecut la pantaloni scurți (sau de casă) și un tricou oarecare. Confortul aduce o stare de liniște, fapt ce poate spori productivitatea. Cu alte cuvinte, dacă ești îmbrăcat confortabil, e posibil să fii subliminal motivat să rezolvi mai multe sarcini de serviciu. În plus, dacă tot nu ieși din casă… de ce să te îmbraci spilcuit?

Dacă totuși o ținută prea lejeră te face să te simți „vinovat”, încearcă un pulover sau o bluză mai formală, la care să asortezi o pereche de pantaloni comozi, eventual de trening. Aceasta este, de regulă, ținuta celor care lucrează de acasă și au contacte online cu diverse alte persoane: semi-business în partea de sus și foarte lejer în partea de jos, cea ascunsă camerei. În acest caz, totul e să nu te ridici de pe scaun în timp ce rămâi conectat.

Până la urmă, partea esențială a deciziei de a te îmbrăca mult mai lejer sau doar lejer este auto-evaluarea modului tău de lucru și a propriei productivități.

Ținuta elegantă

Deși există tentația de a te îmbrăca lejer și chiar circumstanțele pentru a o face, în același timp rămân pe tapet și motivele pentru care nu ți-ai dori să schimbi ceva în rutina îmbrăcatului elegant pentru serviciu în cazul celor care, desigur, au un job ce impune acest lucru.

up dressed
Foto: Ivanko_Brnjakovic

Primul motiv pentru care te-ai îmbrăca elegant este că ți-o cere angajatorul, aici incluzând faptul că urmează să te întâlnești online cu diverși clienți importanți. În plus, însă, ținuta elegantă poate avea un impact pozitiv asupra minților noastre. Trezitul din somn și efectuarea leneșă a celor câțiva pași până la biroul de acasă nu reprezintă o rutină suficient de bună pentru ca al tău creier să se concentreze și să se pregătească pentru începerea unei noi zile.

Unii bărbați își trag energia din această rutină zilnică. Atâta vreme cât dispar elementele care o compuneau – de acasă până la job – lumea lor își pierde din structură, beneficiile mentale dispar iar productivitatea scade. De aceea, chiar dacă alegi să te îmbraci mai puțin elegant ca de obicei, dar, totuși, să nu renunți la unele aspecte, acest obicei îți va ține creierul în priză.

Desigur, poți schimba sacoul pe o cămașă frumoasă și pantalonii de costum pe o pereche neterfelită de blugi. Dacă ești genul care petrece minute bune în fața oglinzii, pentru a-și aranja freza, nu e nevoie de atât de multă ferchezuială, ci doar de un pieptene prin păr.

Cum te îmbraci când lucrezi de acasă – decizia angajatorului sau… a ta

Acestea sunt argumente pro și contra. Primul pas ar trebui să fie, însă, consultarea cu angajatorul, pentru a fi la curent cu așteptările acestuia în legătură cu ținuta fiecărui angajat în condițiile lucrului de acasă. După aflarea părerii angajatorului, s-ar putea să nu mai ai prea mult de „negociat”.

lucru de acasa
Foto: Tatiana Dyuvbanova

Dacă această decizie rămâne la latitudinea ta și alegi varianta lejeră, fii atent să nu te îmbraci prea lejer, așa încât dacă pisica îți dărâmă ceva pe fundal și trebuie să te ridici rapid în timpul unei întâlniri online, să nu te faci de râs. La urma-urmei, s-au văzut cazuri inclusiv la televizor – să ne amintim de camera care s-a mișcat din greșeală chiar în timpul unui interviu live de la ProX cu fostul ministru al sporturilor, Ionuț Stroe, care ne-a arătat boxerii lui negri, asortați la o cămașă spilcuită.

Decizia de a te îmbrăca mai elegant sau mai lejer poate varia de la zi la zi, în funcție de starea ta sau de activitatea pe care urmează să o ai. Poate unicul lucru asupra căruia putem cădea de acord de la început este că, dacă lucrezi de acasă, nu ai nevoie de pantofi. În afară de cazul în care de regulă porți pantofi și în propria casă (cine o face, însă?), nu  e cazul să-ți chinui picioarele în timpul orelor de program punându-ți încălțări fandosite. E ok să stai doar cu ciorapi sau desculț, chiar și în timpul convorbirilor video – nimeni nu se va uita la picioarele tale.

Citește și: Cum să te îmbraci bine. 7 ponturi pentru bărbații care vor să fie stilați

Citește și despre

Lost Generation

betmag

Cum să porți un tricou polo

Better Man

Breitling Aviator 8 Mosquito Watch, a tribute to a fighter plane

Better Man

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Please enter an Access Token