Better Magazine
Image default
Better Movies

Gambitul Damei – pe tabla de șah a depresiei

Dacă joci sau ai jucat vreodată șah, acest serial de pe Netflix nu te poate lăsa indiferent. The Queen’s Gambit (Gambitul Damei) e o poveste frumoasă, bine împachetată în atmosfera vintage a anilor 50-60 și livrată într-un „bax” prietenos, de 7 episoade, suficiente cât să nu sară pârleazul în latura plictiselii.

Pe scurt, chiar dacă, pe undeva e clișeistic, subiectul e interesant fiindcă abordează lumea unui sport din care cineaștii nu prea s-au înghesuit să facă spectacol de-a lungul anilor. Deși personaje reale ar fi fost cu duiumul. De această dată, Beth Harmon, protagonista serialului, nu e un personaj real (chiar dacă unele surse spun că ar fi existat în istoria Americii o jucătoare de șah cu o traiectorie cumva similară).

gambitul damei

Ajunsă într-un orfelinat în urma morții mamei sale, și beneficiară a unei inteligențe sclipitoare (asortată la o fire depresivă și înclinată către alcool și droguri) Beth dezvoltă o fulgerătoare pasiune pentru șah, ajutată fiind de îngrijitorul orfelinatului, la rândul său un șahist însingurat. Ne oprim aici cu spoilerele, pentru că serialul trebuie savurat și descoperit pas cu pas, mai ales că dispune de toate ingredientele succesului – dovadă și nota uriașă de pe IMDB.

Dincolo de traiectoria personajului în sine, ceea ce scoate Gambitul Damei dintr-o oarecare liniaritate scenaristică, este prezența și jocul actriței principale. Anya Taylor-Joy – pe care cinefilii o vor recunoaște, printre altele, din serialul Peaky Blinders – face un rol remarcabil, printr-o prezență în același timp stranie și provocatoare, ce declanșează inițial un fel de yo-yo simpatico-antipatic, de nu-mă-plăcea – place-mă!, o pânză pe care o țese ingenuu în jurul privitorului seducându-l tocmai prin ieșirea din tipare, atât ca fizic cât și ca interpretare.

Anya Taylor-Joy
Anya Taylor-Joy, o actriță surprinzător de interesantă

Nu e de mirare, așadar, că Gambitul Damei e un serial despre care se vorbește mult și despre care deja se spune pe la colțuri că, datorită succesului poate neașteptat, ar putea avea o continuare într-un sezon doi care să urmărească mai degrabă traiectoria sentimentală a lui Beth Harmon, șahista cu vicii care calcă totul în picioare pe eșichier. Chiar dacă romanul omonim al lui Water Tevis, după care s-a făcut serialul, nu a avut și o a doua parte.

Trailer:

Citește și despre

Sony releases ‘The Interview’

The Babadook: You Can’t Get Rid of Him

Suicide Squad: DC’s Anti-Heroes

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Please enter an Access Token