Care este diferența dintre whiskey-ul irlandez și scotch-ul scoțian

Better Man
8 Min Read
Foto: Pixelshot

Unul dintre lucrurile în privința căruia irlandezii și scoțienii se contrazic vehement este cine a inventat whiskey-ul. Atenție la cum am scris cuvântul: cu e, fiindcă fără e, acesta devine… scotch (sau whisky). Pune patroților alcoolici din ambele națiuni această întrebare și vei primi răspunsuri contradictorii, în funcție de ce parte a Mării Irlandei te afli. S-ar putea scrie o carte despre adevăratele origini ale „apei vieții” (și chiar s-au scris destule). Ceea ce știm cu siguranță este că sunt multe asemănări între whiskey-ul irlandez și scotch-ul scoțian, dar și câteva deosebire esențiale.

Istoria whiskey-ului irlandez și a scotch-ului scoțian

Putem cădea de acord cu faptul că ambele țări au o tradiție îndelungată în privința producției de whisky. Sau de whiskey. În Irlanda avem Bushmills, cea mai veche distilerie de whiskey cu licență din lume, ale cărei referințe încep încă din anul 1609, mai exact cu 165 de ani înainte ca scoțienii să se poată lăuda cu prima lor distilerie: The Glenturret.

Numai că nașterile oficiale nu ne lămuresc în privința tabloului complet. Și, de fapt, prima înregistrare oficială a whiskey-ului irlandez datează din 1405, adică un alt motiv pentru ca scoțienii să fie supărați. Fiindcă cea mai recentă probă legată de scotch vine cu aproape 90 de ani mai târziu, în 1494. Ca să fim corecți, însă, whiskey-ul se producea în ambele teritorii cu sute de ani înainte de aceste date oficiale.

irish whiskey
Irish whoskey / Foto: The Whiskey Expert

Deși Irlanda era cândva producătorul mondial numărul 1, totul s-a schimbat în urma evenimentelor din secolul 20, care aproape că au ras industria de whiskey irlandez. Mai exact, Războiul Irlandez de Independență și imensele taxe și tarife la export care i-au urmat. Ca să nu mai vorbim de cele două războaie mondiale și de prohibiția americană. Până în 1980 rămăseseră doar două distilerii funcționale în întreaga Irlandă. În schimb, secolul 20 a fost o poveste diferită pentru scoțieni: până în 1994, exporturile de whisky scoțian (adică de scotch) ajunseseră la un record de 2,8 miliarde de dolari.

See also
How To Properly Age A Cigar

Irlandezii au revenit apoi în joc și și-au recăpătat poziția de important jucător la nivel mondial, cu 18 distilerii (iar numărul acestora e în creștere). Cu toate acestea, pentru a-i prinde din urmă pe scoțieni mai e mult de lucru. „Zgârciții” au deja 130.

Caracteristicile whiskey-ului irlandez și ale scotch-ului scoțian

scotch single malt
Scotch-uri single malt / Foto: whiskyadvocate.com

Există câteva reguli de bază pe care distileriile trebuie să le adopte pentru a garanta și a-și proteja băuturile, fie că e vorba de whiskey sau de scotch.

Nu e o surpriză faptul că, prin lege, whisky-ul scoțian trebuie să fie distilat și maturat exclusiv în Scoția. Mai departe, procesul de maturare trebuie să se facă în butoaie de stejar pe o perioadă de cel puțin trei ani, iar lichidul îmbuteliat trebuie să aibă o tărie de minim 40%.

irish whiskey
Branduri de whiskey irlandez / Foto: whiskyflavour.com

Whiskey-ul irlandez are aproape aceleași cerințe. Trebuie să fie produs în Irlanda, însă diferența e că poate fi maturat în butoaie care sunt făcute și din alt tip de lemn, nu doar din stejar. Acest lucru își poate pune amprenta în mod semnificativ pe profilul gustului băuturii. Cu toate acestea, majoritatea producătorilor optează tot pentru butoaie de stejar, datorită naturii poroase a lemnului.

Nu o regulă, ci mai mult o tradiție, este că whiskey-ul irlandez se distilează, de regulă, de trei ori, ceea ce-i conferă un gust mai fin și mai accesibil decât rivalul scoțian, care se distilează de două ori. Există și excepții, însă, de ambele părți: brandul scoțian Auchentoshan (despre ai căror fondatori se spune că erau irlandezi) produce whisky triplu distilat, în vreme ce single malt-ul irlandez The Tyrconnell e distilat de două ori.

Un tip special de whiskey

Redbreast whiskey
Redbreast whiskey

Ambele națiuni produc propriile lor versiuni de single malt-uri, single grain-uri și blend-uri. Irlandezii plusează însă cu un produs exclusiv: whiskey-ul single-pot-still (denumit așa după oala de cupru în care se distilează.

Stilul unic al whiskey-ului irlandez e similar cu cel al unui single malt care se produce într-o distilerie oarecare. Dar dacă de regulă pentru un single malt se folosește 100% orz cu malț, când vine vorba de whiskey single-pot-still se combină orzul cu malț și orzul fără malț. Orzul neprelucrat își generează caracteristicile bogate și cumva condimentate.

See also
7 Weirdest Movie Genres You’Ve Never Heard of

În orice caz, gustul foarte bun nu a fost motivul principal din spatele producerii whiskey-ului single-pot-still, ci acesta a apărut mai degrabă din întâmplare. Cum s-a petrecut deseori în istoria whiskey-ului, totul s-a rezumat la bani. Irlandezii au creat acest tip de whiskey în secolul 18 pentru a evita să plătească taxe uriașe pentru orzul cu malț. Astăzi, sortimentul a devenit popular în întreaga lume, brandul single-pot-still Redbreast fiind recunoscut drept unul dintre cele mai bune whiskey-uri irlandeze.

Diferența dintre whisky-ul scoțian și whiskey-ul irlandez

Pentru majoritatea oamenilor, gustul e tot ce contează. Prin urmare, care ar fi diferența dintre whiskey și scotch în privința gustului?

Pot-still-ul irlandez are un gust unic. Redbreast de 27 de ani este cea mai veche exprimare a acestuia, și unul dintre cele mai bune de pe piață. Maturat în butoaie de bourbon, sherry și vin de porto, are o aromă de vanilie și fructe exotice, urmată de un gust bogat și luxuriant, de prune, cireșe și lemn. La rândul lor, branduri precum Greenspot și Dingle se apropie mult de acest standard.

Dacă ne referim la single malt-urile irlandeze și scoțiene, se remarcă o diferență semnificativă datorită numărului de distilări. În general, dublu-distilatul whisky scoțian e mai aprig ca whiskey-ul irlandez, care e ceva mai cuminte la gust. O altă diferență constă în absența turbei din producția de whiskey irlandez. Scotch-ul, cu precădere cel din Islay, e renumit pentru gustul terestru și afumat, rezultat în urma arderii turbei în vederea uscării orzului în procesul de mălțuire. În schimb, în whiskey-urile irlandeze, turba lipsește cu desăvârșire (cu excepția cazului Connemara single malt). Exemple de excelent whisky scoțian „turbat” sunt Ardbeg, Bowmore și Lagavulin, toate trei single malt-uri de renume.

Citește și: 7 cocktailuri cu șampanie care te binedispun instant

TAGGED:
Share This Article
The guy behind Better Magazine. He is cool and, sometimes, he is cloned. But in any circumstances he tries to be a Better Man.
Leave a Comment