Privește-i pe Brad Pitt, pe David Beckham, pe Keanu Reeves, pe Adi Sînă sau pe Horia Tecău. Bărbații aceștia par să aibă un bun simț natural al felului în care pun haine pe ei. Și în vreme ce unora li se pare floare la ureche să se îmbrace bine, pentru alții acest lucru e un adevărat Everest de urcat.
Vrei să arăți bine, dar simți că moda și stilul nu se lipesc de tine? Nu e vina ta. Poate că, în tinerețe, ți s-a spus cum să te îmbraci, dar nu ți s-a spus niciodată cum să te îmbraci bine. Nu ai știut să faci diferența între o ținută de lucru și una sport. Așa că ai crescut având multe lipsuri la capitolul stil.
Dar… nu te îngrijora! Și Everestul a fost cucerit, ba chiar începe să fie urcat de din ce ăn ce mai mulți temerari. În acest ocean al căutărilor care este Internetul și în care, probabil, te scufunzi deseori, devenind tot mai confuz, îți oferim 7 ponturi care să te ajute să te îmbraci bine. Ține cont de ele și schimbarea se va vedea imediat.
1 Cumpără doar obiecte de îmbrăcăminte care-ți vin perfect
Cu alte cuvinte, am putea spune că o haină care-ți vine bine valorează cât alte 10 haine care stau pe tine ca pe gard. Și aici vorbim în special de cămăși, sacouri și pantaloni. Mărimile lor dau imaginea ta: în funcție de asta, arăți perfect sau arăți șleampăt.
Și totuși, chiar și bărbații care cunosc importanța acestui fapt, adesea refuză să apeleze la serviciile unui croitor, cheltuind mai degrabă pe haine de-a gata decât pe micile ajustări pe care un asemenea meseriaș le-ar face pentru a-i aduce în pragul perfecțiunii.
Dar oare nu-i mai bine să ai câteva cămăși care-ți vin perfect decât zeci de cămăși în care arăți de parcă ești cules de pe gârlă? Dacă răspunsul la această întrebare e da (așa cum ar trebui să fie) atunci investește într-o vizită la croitor decât să investești permanent într-o garderobă inutilă. Încearcă mai întâi cu o singură cămașă și convinge-te de diferență.
2 E exagerat să-ți dorești continuu să fii unic
Mulți bărbați care vor să-și schimbe stilul sunt obsedați în a se îmbrăca „diferit” de ceilalți. Pe scurt, nu vor să poarte aceleași haine ca alții. Vor să-și facă stilul lor, unic, care să-i scoată din mulțime. Problema e că, de cele mai multe ori, acest „stil” nu e altceva decât unul de arătat cu degetul, și nu de admirat.
Dacă vrei să ai stil, începe cu haine clasice, care nu se demodează niciodată, precum tricouri albe, simple și sacouri bleumarin. Sunt lucruri banale? Află că stilul personal nu vine din ideea de a fi unic, ci din a ști ce te face să arăți bine și ce nu.
Dacă vei începe cu lucrurile de bază, vei învăța că o ținută subevaluată te face să arăți mai matur și mai „adunat”. După care, în timp, vei începe să fii din ce în ce mai creativ. Iar gusturile personale vor începe să se dezvolte, urmând să adaugi tușele personale. Rezultatul va fi formarea unui stil reprezentativ pentru tine însuți. Asta nu înseamnă că acest stil trebuie să fie 100% unic, dar va fi 100% al tău.
3 La început, evită culorile
Ca să faci o ținută să arate bine, trebuie să echilibrezi câteva elemente, lucru care s-ar putea dovedi dificil pentru un „începător”. Dar nu e nevoie să le înveți pe toate dintr-o dată. Cel mai eficient mijloc este o iei pas cu pas.
Pentru că, de exemplu, mulți bărbați fac greșeala de a se lua la trântă cu culorile, chinuindu-se să le asorteze. Poți lăsa treaba asta pentru mai târziu, purtând un singur obiect colorat, în timp ce pe celelalte le menții în zona de culori neutre (alb, gri, kaki). În acest fel, te poți concentra pe alte probleme, fără să-ți faci griji asupra faptului că ai asortat culorile greșit.
De fapt, poți evita complet culorile, modelele sau alte texturi puternice și, pentru început, să te concentrezi pe măsurile și proporțiile corecte. În timp, poți începe să porți o culoare, apoi un model, apoi două culori și tot așa.
Cu cât te restricționezi mai mult, cu atât îți va fi mai ușor. Și nu te îngrijora asupra faptului că ai putea să arăți banal. Vei fi surprins să vezi că cele mai multe complimente vin în urma ținutelor simple.
4 Nu alege haine care-ți scot în evidență defectele fizice
Hainele pot ascunde sau pot scoate în evidență aspectele pozitive sau negative ale corpului tău. O cămașă cu dungi verticale va face un lungan să arate mai înalt și un slăbănog să arate mai slab. Pe de altă parte, dungile orizontale vor face un bărbat să arate mai scund, în vreme ce lipsa lor va contura mai bine un bărbat înalt.
Un sacou de mărimea potrivită și o pereche de pantaloni cu talie înaltă pot face un bărbat corpolent să arate mai slab. O cămașă în carouri sau un pulover cu textură pot face un bărbat slab să arate mai bine făcut.
Practic, trebuie să identifici ce fel de haine te avantajează și care-ți ascund micile defecte fizice sau cele pe care tu le consideri „defecte”, scoțându-ți în evidență calitățile.
5 Nu te gândi că bugetul alocat hainelor te va ruina
În momentul în care te decizi să-ți îmbunătățești imaginea, vei constata că lucrurile existente în garderobă nu te mai satisfac deloc. Și că mare parte dintre ele trebuie înlocuite. Următorul gând este că această operațiune te va costa o avere. Dar e foarte probabil ca, de fapt, să supraestimezi costurile.
Poate că ai rămas cu ideea asta de când ai fost să-ți cumperi haine și ai cheltuit mult (și fără sens). Sau poate că ai tendința de a compara suma necesară cu venitul tău lunar. Sau poate te gândești că va trebui să cumperi doar haine extrem de scumpe.
În toate aceste situații… greșești. În primul rând, e ok să mergi la cumpărături de haine doar o dată pe lună și să nu-ți iei 20 de haine. Apoi, gândește-te că a-ți construi o nouă garderobă e un proces de durată, care nu se rezolvă într-o lună. Prin urmare, dacă vrei să faci un buget, compară-l cu venitul anual, nu cu cel lunar. Nu în cele din urmă, e bine de știut că poți arăta bine și în haine ceva mai ieftine, pe care să ți le permiți. De fapt, e chiar recomandabil să experimentezi începând cu acest gen de îmbrăcăminte, înainte de a investi în haine de top.
6 Nu te îmbrăca doar pentru a-i impresiona pe alții
Probabil ai tot auzit expresia din limba engleză – dress to impress. Uită de ea! E cel mai tembel sfat pe care ți-l poate da un stilist, iar dacă-l auzi vreodată, fugi de el și nu-l mai asculta în veci.
Cum să-i impresionezi pe unii pe care nu-i cunoști? Te strecori în mințile lor? În schimb, hainele tale sunt o formă de expresie. Ar trebui să te exprimi prin intermediul lor, să arăți ceea ce ești, împreună cu calitățile tale.
Când ai o întâlnire de afaceri ar trebui să porți ceva care-ți exprimă profesionalismul. Când te duci la prima întâlnire cu o tipă, poartă ceva ce exprimă spiritul tău lejer. Cu oricine te-ai întâlni, întreabă-te „ce calități de-ale mele aș vrea să le arăt acestei persoane?”. Apoi îmbracă-te în consecință.
Folosește hainele pentru a exprima cea mai bună versiune a ta, în orice situație te-ai afla. Fă un efort pentru a arăta cât mai bine și nu te afișa drept persoana care nu ești. Pentru că nu trebuie să-ți pui o mască pentru a face o impresie bună. Trebuie doar să dai tot ce poți. Și să te îmbraci pentru a exprima acest lucru.
7 Investește într-un ceas de calitate și într-o pereche de pantofi de calitate
Ceasul bărbătesc e un accesoriu foarte important, o formă simplă de a ridica orice ținută, câtă vreme e unul potrivit și de calitate. Fie că vorbim despre un model minimalist sau despre un Rolex, alegerea unui ceas care ți se potrivește te va face automat să arăți mai dichisit.
La fel de important, poate chiar și mai important, este ca la indiferent ce fel de întâlnire te duci să porți o pereche de pantofi de calitate. Pantofii nu doar că vor completa ținuta, dar o vor șlefui. Pe lângă faptul că oferă suport fizic picioarelor și te echilibrează. Când alegi perechea „aceea”, optează pentru un model care se potrivește pentru mai multe ocazii, precum o pereche de pantofi de costum, din piele neagră sau niște ghete de tip Chelsea. Jonglând între nuanțele de negru și maro impulsionezi și alte culori, precum crem, bleumarin – tonuri tradiționale pe care le poți purta cu aproape orice. Pentru zilele casual, o pereche modernă de sneakers reprezintă o alegere înțeleaptă și comodă.