Better Magazine
jucator de sah
Foto: bogdankosanovic
Better Living

Cum să fii mai bun la șah

Odată cu succesul recentului serial Gambitul damei, șahul a (re)intrat în lumina reflectoarelor. Sportul minții a avut, de-a lungul vremii, perioadele lui de aur, dar, parcă, odată cu explozia internetului și a rețelelor de socializare, lumea și-a pierdut răbdarea pentru a învăța și a-și dezvolta aptitudinile în privința „sportului minții”.

A fost suficient un serial și șahul devine, dintr-o dată, hip. Numărul conturilor pe site-urile de șah online a crescut enorm și, cel puțin o perioadă, șahul e la modă. Nu știm pentru cât timp și nu știm câți dintre cei ce-și manifestă interesul acum, vor rămâne „agățați” și cu adevărat pasionați. Dar dacă ești în categoria celor care consideră șahul o activitate interesantă, iată câteva ponturi care te vor face să fii mai bun la șah:

Învață principiile șahului

chess player
Foto: denisapolkaphotos

Șahul are câteva reguli care se învață rapid, dar are și foarte multe principii. Învățarea regulilor e obligatorie (pentru a desluși cum se joacă), însă învățarea principiilor e necesară ca să poți câștiga partidele.

Unele dintre cele mai importante principiile ale șahului sunt următoarele:

  • Încearcă să controlezi centrul tablei cât mai devreme în timpul jocului. Acest lucru îți va crea un mare avantaj încă din start.
  • Dezvoltă de la început piesele puternice – nebunii și caii – și nu-ți bate capul în startul partidei făcând mutări inutile cu pionii.
  • Fii eficient. Nu face o mișcare dacă atunci când îți vine rândul din nou va trebui să o faci înapoi. Și nu muta fără a avea un scop. Pentru că în acest caz îi permiți adversarului să se dezvolte fără a suporta consecințele.
  • Dacă ai reușit să capturezi mai multe piese, nu te teme să faci schimburi de același nivel. Cu cât sunt mai puține piese pe tablă, cu atât mai mult vei fi mai în avantaj.
See also
7 locuințe moderne, cu arhitecturi de invidiat

Dacă vrei să înveți mai mult, caută cărți specializate, care se axează pe principiile șahului și, după ce avansezi un pic, pe deschideri. Integrala de șah, de Florin Gheorghiu (Marele Maestru Internațional român) sau Tainele jocului de șah, pas cu pas, de Mihai Ciobanu.

Studiază tactici de finaluri

Începătorii au tendința de a se axa pe deschideri, iar acest lucru e de înțeles. Sunt numeroase moduri în care se poate deschide o partidă. Dar există infinite moduri în care aceasta se poate sfârși. De-a lungul anilor, marii maeștrii și autorii de cărți au dat deschiderilor diverse nume, le-au asociat strategii, au descoperit apărări împotriva deschiderilor și așa mai departe. Deschiderile sunt fascinante și e foarte important să le cunoști în număr cât mai mare, studiind partide celebre. Dar, pentru a-ți îmbunătăți jocul dacă ești începător spre intermediar, e musai să studiezi și finalurile de partide.

Pentru că e mult de studiat, de pildă, cum doi regi, doi pioni, un nebun și un cal pot interacționa pe eșichier într-un final de partidă. Cât de rapid, din punct de vedere matematic, poți transforma un pion într-o damă? Cum poți da mat dacă ai la dispoziție doar regele și tura? Acestea sunt întrebări de bază la care trebuie să cunoști răspunsul dacă vrei să obții victorii la șah. Pierderea avantajului în finalul partidelor prin efectuarea de mișcări ineficiente este cel mai comun lucru care duce la înfrângere.

Joacă partide cu persoane de nivelul tău sau foarte puțin mai bune

chess
Foto: picturesd

Probabil, când te apuci de șah vei pierde primele 20-50 de partide. Nu te descuraja. Există o diferență între înfrângerile din care înveți și înfrângerile care te demoralizează. Iar diferența stă, mai de fiecare dată, în calibrul adversarului. Un aversar care e cu câteva niveluri mai bun, te va învinge de fiecare dată rapid, neavând timp să experimentezi tactici, să dezvolți finaluri de partide sau să înveți din propriile greșeli. Acest gen de înfrângeri te vor demoraliza.

See also
Lean On

Pe de altă parte, dacă joci împotriva unui adversar de același nivel, sau doar un pic mai bun, chiar dacă pierzi va fi o înfrângere care îți va îmbunătăți calitățile de șahist. În acest caz, partidele vor fi suficient de echilibrate cât să-ți permită să evoluezi și, în același timp, să te bucuri de jocul de șah.

Recomandarea este să-ți faci un cont gratuit pe site-ul chess.com. După câteva partide jucate vei fi clasificat în urma unui algoritm, apoi vei avea posibilitatea să întâlnești adversari de același calibru.

Joacă des, ca să-ți îmbunătățești jocul

Acest ultim pont este, probabil, și cel mai evident. Pentru a-ți îmbunătăți jocul trebuie să… joci! Sigur, e-n regulă să citești cărți de șah, să rezolvi exerciții, să înveți deschideri sau să te uiți la Gambitul damei, dar nimic nu înlocuiește jocul în sine. Cumpără-ți un set de șah de călătorie și provoacă-ți prietenii, oriunde te duci. Dacă nu, contul pe chess.com e foarte în ordine – poți juca atât de pe desktop cât și din aplicația lor.

Și reține că șahul nu e doar despre victorii. Învață să apreciezi eleganța acestui sport și inteligența lui. Învață să iubești șahul și restul vine de la sine, odată cu practica.

You may also like

7 locuințe moderne, cu arhitecturi de invidiat

Better Man

Hotelul plutitor Sea Palace Floating Resort, noua senzație din Dubai Marina

Better Man

Lean On

Better Man

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This message appears for Admin Users only:
Please fill the Instagram Access Token. You can get Instagram Access Token by go to this page